De Eolische eilanden van Sicilië

7 eilandjes in de Tyrreense zee

Onderaan de laars van het geliefde Italië vind je het sprookjesachtige eiland Sicilië. Sicilia is een autonome regio van Italië en het grootste eiland van de Middellandse zee. Er hebben vroeger vele volkeren geheerst waaronder de Grieken. Hier heeft Sicilië de bijnaam Trinakria aan over gehouden. Deze naam verwijst naar de 3 punten die je terug ziet in de vorm van Sicilië.

Het eiland heeft een grote bekendheid en is ontzettend rijk aan geschiedenis, cutuur en toerisme. Toch heeft Sicilië naast de Etna en alle andere zichtbare schoonheid nog 7 minder bekende vulkaaneilanden. De Eolische eilanden, ook wel Liparische eilanden genoemd, liggen op amper een uurtje varen vanaf Sicilië in de Tyrreense zee. De Eolische archipel bestaande uit 7 eilandjes staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is mede daarom een bezoekje waard.

De ieder unieke, mediterrane eilandjes hebben een absolute overeenkomst. Allemaal hebben zij een vulkanische oorsprong. Je kunt een dagtripje plannen zodat je alle eilanden en hun persoonlijke charme kunt zien. Op sommige eilanden kun je overnachten maar toeristen gaan vaak enkel een dagje met de veerboot heen en weer. Ga je op vakantie naar Sicilië? Dan mag een bezoekje aan de 7 eilandjes in de Tyrreense zee niet ontbreken!

1. Vulcano

Als je besluit een van de 7 bijzondere eilandjes van sicilië te bezoeken kan dit vanaf Messina. Bij de opstapplaats kun je kiezen uit 2 soorten veerboten: de voetveer en de autoveer. De voetveer gaat aanzienlijk harder waardoor je kunt rekenen op een robuuste vaart door de golven. Ben je snel zeeziek? Kies dan voor de autoveer welke er wat langer over doet. Dit op één na grootste eiland is het meest zuidelijk gelegen en de eerste die je tegenkomt nadat je op de veer bent gestapt. Het Siciliaanse pareltje staat bekend om haar vulkanische uiterlijk, zelfs het zand van het strand is zwart. De kleur schrikt zonaanbidders nog wel eens af waardoor je heerlijk geniet van rustige stranden.

Het zwavelhoudende modderbad Pozza dei Fanghi zorgt voor de ultieme wellnesservaring middenin de natuur. De krater van de vulkaan van het eiland is al 130 jaar in rust waardoor je deze prima kunt bezoeken. Neem stevige schoenen mee voor deze bijzondere ervaring want de top is alleen lopend te bereiken. De rest van de 21 vierkante km van het eiland is goed te verkennen en bewonderen met een scooter die je hier kunt huren.

Hoe actief is de vulkaan?

De laatste uitbarsting van de vulkaan is inmiddels 130 jaar geleden. Ondanks dat de vulkaan niet uitbarst is er weldegelijk activiteit. De vulkaan rookt typisch geel en stoot zwavel uit. De sterke zwavellucht zorgt ervoor dat je Vulcano al ruikt voordat je aanmeert. Misschien is dit wel een van de redenen dat het Eolische eiland dunbevolkt is. Volgens de bewoners van Vulcano zijn de dampen goed voor de luchtwegen. Buiten het hoogseizoen kan het erg stil zijn op Vulcano, in de zomer is het al een stuk drukker door de Italianen die hier hun zomerhuis hebben.


2. Lipari

Het tweede pareltje van Sicilië is vanaf Messina het tweede eiland dat we tegekomen. Dit eiland heeft van de Liparische eilanden het grootste oppervlakte. Lipari is met een oppervlakte van 37 vierkante km qua grootte vergelijkbaar met de stad Haarlem. Het eiland staat bekend om de kleurige huisjes en authentieke Italiaanse karakter. Er zijn twee havens waarvan de meest pittorekste van de twee altijd gezellig druk is met luidkeelse vissers. Ze meren hier aan, repareren hun netten en komen oude bekenden tegen. Af en toe word je van je sokken gereden door een Vespa en alles wordt gezien door de Siciliaanse oudere dames die op de trap voor de kerk alles in de gaten houden.

Ook aan cultuur kom je hier niets te kort; op het eiland zijn 3 prachtige kerken. De kerken zijn te vinden binnen de muren van Castello di Lipari. Je kunt dit een ware historische schat noemen, je vindt hier de meest bijzondere stukjes geschiedenis van Lipari. Naast graftombes en ruïnes kun je het oude amfitheater bewonderen. Naast de kathedraal staat het archeologisch museum van Lipari waar het ontstaan van het Eolische eiland overzichtelijk wordt uitgelegd.

Specialiteiten

Vanaf Lipari kijk je uit over de Tyrreense zee en het landschap van het Eolische eiland is sprookjesachig. Je vindt deze dan ook terug op de ansichtkaarten in de souvenirswinkeltjes. De gezellige straatjes van Lipari zijn gevuld met deze winkeltjes, je vindt hier leuke spulletjes van goede kwaliteit. Omdat de locals prachtige schilderijen en handgeschilderde vazen maken in hun eigen ateliers ben je verzekerd van een origineel aandenken. Drink een verfrissend drankje op een van de gezellige terassen en proef de Italiaanse lekernijen. Op diverse plekken vind je groente-en fruitkraampjes waar je verse ingredienten voor een Italiaans maaltje kunt kopen. De bewoners van Lipari laten je graag al hun specialiteiten proeven. Je vindt de meeste reuring en muurschilderingen in de twee hoofdstraten.


3. Salina

Dit op één na grootste Eolische eiland bestaat eigenlijk uit twee hoge vukanen. De Grieken noemde de vulkanen Didyme wat tweeling betekent. Wanneer je deze prachtige locatie korter dan een week bezoekt mag je de auto niet meenemen. Misschien komt het uiterlijk van Salina je wel bekend voor. Dat kan want het pareltje van Sicilië is in 1994 gebruikt als filmdecor voor de film Il Postino. Tegen de hoge rotsen op groeien en bloeien de kappertjesstruiken weelderig. Ook de wilde bloemen, mastiekbomen en wijngaarden benadrukken de mooie, ongerepte natuur. De grove rotstekening van Salina zie je het mooiste van een afstandje vanaf het water. De bootjes van Salina Relax Boats nemen je graag mee de zee op voor een rondje eiland.

Het kraakheldere water van de Tyrreense zee maakt het een perfecte plek om te snorkelen en te duiken. Je ziet de zee-egels zelfs op de witte stenen zitten. De strandjes bestaan voornamelijk uit kleine steentjes. De wanden van het Eolische eiland zijn vrij stijl waardoor de weg omhoog een hele klim is.

Het natuurreservaat van Salina is voor alle leeftijden leuk om te bezoeken. Voor kinderen is er een speeltuin met glijbanen. Niet al te lang geleden is het park helemaal opgeknapt voor 7 miljoen euro. Er leven veel wilde dieren en je kunt hier flamingo’s spotten. Net als het dichtbij gelegen stadje Messina, heeft ook Salina zoutpannen. De historische hutten die in de 18e eeuw gebouwd werden door de Britten zijn gereconstrueerd.

Malvasia wijn

Je vindt hier de lekkerste Siciliaanse granita, de smaken hangen af van het seizoen. Als je een wijnliefhebber bent mag een bezoekje aan Salina niet ontbreken. Hier vind je namelijk de lekkerste Malvasia van Italië en de rest van de wereld. Een deel van de bewoners van het Liparische eiland vullen hun dag door te genieten van de wijn en olijven. Zij noemen het dolce far niente ofwel de zoetheid van het niets doen. Als je op zoek bent naar ultieme rust en ontsnappen aan de dagelijkse jungle is dit eiland in de Tyrreense zee perfect om te vertoeven.


4. Stromboli

De vierde op de lijst van de 7 vulkanische wondertjes van Sicilië is het eiland Stromboli. Dit Eolische eiland is erg populair en wordt veel bezocht door avontuurlijke toeristen. Je komt hier eerder voor een bijzondere ervaring dan voor je rust. De 900 meter hoge Stromboli vulkaan die boven de zee uit torent, barst nog regelmatig uit. Dit gaat gepaard met flink veel herrie. Het is mogelijk om zowel overdag als in de avond de Stomboli vulkaan te beklimmen. De lava spat er aan alle kanten uit, je bent verzekerd van het perfecte vakantiekiekje.

Sommige avondtuurlijke wandelaars zetten hun tentje op en slapen op het eiland. Deze toeristen horen ’s nachts de erupties en rollende stenen in de vulkaan. Al met al offer je je nachtrust voor deze ervaring op. Aan de voet van de grote vulkaan vind je de Strombolicchio. Deze kleine vulkaan is afgebrokkeld tot een rots en deels verdwenen in de Tyrreense zee.

The Guinness Book of Records

Ondanks de dreigende uitbarstingen van de vulkaan wonen er Italianen op het eiland. Sommige dorpjes zijn alleen met een bootje te bereiken. De straatjes zijn zo smal dat alles gebeurt per ape (zo’n grappig klein autootje) of met een typisch Italiaanse Vespa scooter. Niet alleen de weggetjes zijn klein, het idyllische haventje van Stromboli is volgens The Guinness Book of Records de allerkleinste haven ter wereld. Tijdens je vakantie op Sicilië mag een bezoekje aan het eiland Stromboli niet ontbreken.

Er worden naast excursies waarbij je de vulkaan beklimt ook excursies aangeboden waarbij je de Stromboli vulkaan kunt zien vanaf de boot. Ondanks dat de tweede optie misschien veiliger klinkt raden wij je aan je wandelschoenen in te pakken. Het zal niet de eerste keer zijn dat de top van de hoge vulkaan in de laaghangende bewolking verdwijnt.


5. Panarea

Als je het leuk vindt om te zonnenbaden en mensen te kijken dan is Panarea voor jou echt the place-to-be. De hele zomer zie je hier grote vakantievilla’s en meren er vanaf de zee luxe jachten aan. Het eiland is jarengeleden al ontdekt door filmsterren als Robert de Niro en Brad Pitt. Ook de koninklijke familie uit België verblijft graag op het prachtige Eolische eiland. Ontwerpers Dolce en Gabana hebben met hun goede smaak ook een vakantiehuis op het eiland. Met het imago als jetset bestemming zul je hier niet verlegen zitten om een luxe hotel. Het Siciliaanse eiland wordt omgeschreven als ‘chic’ en wordt met regelmaat vergeleken met Ibiza. De sterrenhemel is rijk en zwoele zomeravonden worden gevuld met muziek.

Dit Siciliaanse paradijsje is klein maar fijn. De karakteristieke huisjes op Panarea zijn typisch wit. Er zijn geen autowegen en verplaatsen wordt gedaan met golfkarretjes en Italiaanse ape’s. Omdat het bewoonde eilandje zo klein is wonen er maar zo’n 250 vaste bewoners. Leuk om te weten is dat ondanks het formaat het eilandje hier dus wel een onderwijs instelling te vinden is met net zoveel studenten als scholieren, namelijk 2. De locals hoeven dus niet eerst de Tyrreense zee over te steken om naar school te kunnen. De bewoners van Panarea gaan daarintegen wel naar het eiland Lipari om hun boodschapjes te doen.


6. Alicudi

Als je alle eilanden van de Eolische archipel wilt bezoeken zul je het langste moeten varen voor Alicudi. Dit 2 eilandje ligt afgelegen in de Tyrreense zee en is hiermee enigszins geisoleerd van de eerder genoemde eilanden. Hier komen mensen voornamelijk voor rust en inspiratie. Het serene eiland is erg geliefd onder schrijvers, kunstenaars en wandelaars. Alicudi heeft van de 7 Eonische het laagste aantal bewoners en de minste voorzieningen. Als je wilt ontstressen of terug wilt in de tijd dan is Alicudi hét eiland voor jou. Er rijden hier geen auto’s maar ezels en er is pas sinds een jaar of 10 sprake van waterleidingen, elektriciteit en een winkeltje. Naast de muilezels die hier zorgen voor vervoer zie je hier af en toe een verdwaald schaap.

Het eiland heeft welgeteld 1 restaurant waar je heerlijk kunt dineren terwijl je uitkijkt over de azuurblauwe zee. De woningen op het eilandje vind je alleen aan de Oosterlijke kant. De Westkant van het eiland is door de stijle rotsen vrijwel onbegaanbaar. Alicudi biedt enkele slaap mogelijkeheden die niet aan te raden zijn voor de toerist die opzoek is naar een luxe vakantie. De charme van dit eiland is haar ruw-en puurheid. Met haar pittoreske uitstraling dankzij wilde bloemen en groei van kappertjesplanten is een vermoeiende wandeling hier de moeite meer waard.


7. Filicudi

Last but not least in het rijtje van de Eolische archipel is het eilandje Filicudi. Deze mediterrane plek bewaart midden in de Tyrreense zee eeuwenoude archeologische schatten. Ook is de Italiaanse natuur hier nog het minst gerept. Het eiland wordt gevuld met de prachtige bloemen van de kappertjesplant, een gewas wat je hier veel ziet groeien. De kappertjes worden voor zonsopkomst, tussen mei en augustus geplukt door de locals. De handel in kappertjes is een van de voornaamste bronnen van inkomsten op dit mooie eiland. Filicudi heeft ontelbaar veel wandelpaden die afgebakend worden door olijfbomen en druivenbomen.

Het eeuwenoude plaatsje Capo Graziano heeft een strand wat bij menig strandliefhebber in de smaak zal vallen. Bovendien, hier valt naast een prachtige zee ook nog eens iets te zien. De ruwe kustlijn bestaat voor een deel uit prachtige grotten. Het kristalheldere water is perfect om te duiken en snorkelen. Het kleinste strand van Filicudi is Le Punte, hier is een natuurlijk trappetje waarmee je zo de zee inloopt. Capo Graziano is ook bekend om haar eeuwenoude runes waarvan een deel in het museum van Lipari terug te vinden is. Als je benieuwd bent naar de geschiedenis en cultuur van de Eolische eilanden en de toeristische drukte liever vermijdt dan is dit eilandje een fijne afwisseling.