De geschiedenis van Savoca, Sicilië

Middenin de Ionische zee ligt het prachtige eiland Sicilië. Zo’n 300 meter boven zeeniveau vind je het charmante stadje Savoca. Met haar hoogte is het uitzicht vanaf Savoca adembenemend. Het bijzondere plaatsje in Oost-Sicilië telt momenteel 1661 inwoners en is een gemeente in de bekende provincie Messina. Savoca is de plaats waar je herinneringen aan de maffiaklassieker ”The Godfather” kunt ophalen. De opnames van legendarische film maken het eiland een trekpleister voor kunst-en filmliefhebbers. Hieruit volgt dat Savoca een vrij druk bezocht plaatsje is. De rijke geschiedenis van Savoca heeft het typisch Siciliaanse stadje gevormd tot wie zij nu is. Ondanks de drukte is de sfeer gemoedelijk en de locals zijn enorm gastvrij.

Het ontstaan van het Siciliaanse stadje Savoca

Over het ontstaan van het Siciliaanse plaatsje Savoca gaan verschillende theoriën en ideeën rond. De meest gehoorde theorie is dat het eiland ontstaan is in de late Romeinse tijd. Hierdoor is het een middeleeuws stadje waar je een hoop karakteristieke gebouwen vindt. Van de 17 historische kerken zijn er nog veel te bewonderen. In het bijzonder de Chiesa di Santa Maria. De kerk heeft een prachtige renaissance portaal en is gebouwd in de 12e eeuw.

De Tweede Wereldoorlog

Net als de rest van Sicilië heeft ook Savoca het zwaar te verduren gehad tijdens de tweede wereldoorlog. In 1943 landde geallieerde vanuit het Gemenebest evenals de Verenigde Staten. ”Operatie Husky” was het begin van de Italiaanse veldtocht welke duurde van 1943 tot 1945 en gekenmerkt werd door de enorme diversiteit. Tijdens de strijd in Messina hadden de verdedigers sterk het voordeel. Dankzij de steile heuvels van Messina en het roerige gebied om de Etna vulkaan, was het voor de aanvallers lastig dekking te zoeken. De inmiddels door een motie afgezette minister president Mussolini, werd een paar dagen voor het einde van de strijd in Italië op 28 april 1945 gedood. Dit maakte Sicilië daarmee extra kwetsbaar voor een eventuele invasie.

De Cosa Nostra

De Siciliaanse maffiafamilies vallen onder de overkoepelende naam ”Cosa Nostra” wat ”onze zaak” betekent. In de 19e eeuw vormden zich een soort bendes. Dit ontstonden vanuit de ”Fattori” en ”Gabellotti”, wat rentemeesters en geldhouders betekent. De bendes hadden als taak het beheren van het geld en bijhouden van de boekhouding hadden. Zij voerden deze taak op een geweldadige manier uit. De bendes kochten hun bescherming. ”Scagnozzi” is de benaming voor deze ingehuurde beveiliging. Het Siciliaanstalige toneelstuk ”I mafiusi de la Vicaria” van Giuseppe Rizzotto en Gaetano Mosca gaf de eerder genoemde bendes de naam ”mafia”. Al snel werd dit de benaming voor de geweldadige bendes. Ondanks de succesvolle bestrijding van de Siciliaanse maffia in 2007 hebben zij nog steeds politieke contacten. Het voornaamste verschil met vroeger is dat de Siciliaanse maffia zich meer achter dan voor de schermen beweegt.

Opnames van de film The Godfather

Geïnspireerd door de rijke geschiedenis omtrent de Siciliaanse maffia is onderanderen Savoca gebruikt als decor voor de maffiafilm The Godfather. Savoca, niet te verwarren met Corleone, is de originele plaats voor het filmdecor. De film die vaak genoemd wordt als een van de beste films allertijden werd opgenomen in 1971. De film bracht na de primiere in het eerste weekend in Los Angeles 5.264.402 dollar op. Savoca wordt zelfs ”het maffiadorpje” genoemd. Een iconische plek uit de film die je kunt zien in Savoca is de kerk Chiesa di San Nicolò waar. Deze kerk is leuk om te bezoeken omdat Michael Corleone en Appelonia hier trouwden.

Door de opnames worden er veel touristische activiteiten rondom de filmsets aangeboden waaronder de DonkeyTour. Bij deze tour verken je de filmsets in Savoca op een ezel wat zorgt voor een bijzondere, Italiaanse ervaring. Tijdens deze ezeltocht zul je langs de beroemde ”Bar Vitelli” rijden en locale specialiteiten als pistache en amandelwijn proeven.
Krijg je meteen zin om een goed beoordeelde excursie te boeken?

De Etna Vulkaan

De Etna Vulkaan hoort bij zowel de geschiedenis als de toekomst van Sicilie. Met haar bijna jaarlijkse uitbarstingen is zij een van de actiefste vulkanen. Toen de Etna vulkaan in 1923 uitbarstte, verwoestte de lava duizenden vierkante meters aan wijngaarden en plantages. Uiteindelijk bereikte de lava ook ruim 50 Siciliaanse huizen die ten onder gingen. De weg tussen Linguaglossa en Randazzo verdween en ook het station werd verwoest door de uitbarsting.. Toen de lava na 11 km afgelegd te hebben stopte met vloeien brachten de koning van Italië, Vittorio Emanuele III, en Benito Mussolini een bezoek aan de verwoeste gebieden. Bekijk hier de beelden van de uitbarsting die geschiedenis schreef.

De “l’eruzione perfetta” of wel de perfecte uitbarsting was de heftigste uitbarsting van de Etna vulkaan ooit. De uitbarsting begon in 2002, eindigde in 2003 en duurde 3 maanden. Door de voorafgaande aardbeving stortte er gebouwen en huizen in. De brandende as veroorzaakte bosbranden en de Rifugio Torre del Filosofo is hier voor altijd onder bedolven. Door deze enorme vulkanische uitbarsting ontstonden er twee nieuwe kraters. Lijkt het je interessant de legendarische Etna te verkennen per quad? https://www.etnasicilie.nl/excursies/etna-quad-tour-2-uur/