Een bezoek aan Sicilië is een bezoek aan 9 verschillende culturen

Het is altijd de moeite waard om je vakantie te plannen op een vakantieplek die iets anders te bieden heeft, inclusief veel zon en een aantal mooie stranden. Dat is niet zomaar een cliché. Sicilië is het andere Italië. Het Italiaanse eiland in de zon heeft bijna evenveel oude Griekse tempels als het Griekse vasteland. Verschillende zijn zo goed bewaard gebleven dat het lijkt alsof ze gisteren gebouwd zijn. Er zijn indrukwekkende sporen van de middeleeuwse Arabische en Normandische beschaving, om nog maar te zwijgen van de barokke wonderen van Spanje en het vasteland van Italië. Ze weerspiegelen allemaal de erfenis van de Siciliaanse bevolking, het meest veroverde eiland ter wereld.

En dan is er nog de Siciliaanse keuken, een heerlijk resultaat van deze verschillende invloeden. De smaak van Sicilië zal onvergetelijk zijn. Het woord multicultureel lijkt de diversiteit van de Siciliaanse geschiedenis te beschrijven.

De bezienswaardigheden van Sicilië en andere pagina’s zijn een goede plek om te beginnen, maar we willen hier graag een stukje geschiedenis uitleggen. Uiteraard mogen we het prachtige landschap en de geografie van Sicilië niet over het hoofd zien, daarom hebben we de kaart van Sicilië met de bezienswaardigheden hieronder geplaatst zodat je gemakkelijk de weg kan vinden.

– De eerste Sicilianen: Met uitzondering van enkele Griekse handelsstadjes aan de kusten, was Sicilië tot ongeveer 800 v.Chr. het domein van drie verschillende culturen. De Elymiers en Sicilianen arriveerden een paar eeuwen eerder. De inboorlingen waren de Sicanen, waarvan de voorouders Malta koloniseerden, waar ze de oudste tempels van Europa bouwden. Op Sicilië staat een Sicaanse tempel op de top van de rotsachtige berg met uitzicht op Cefalu.

– De Punische volkeren: De zeevarende mensen die het alfabet hebben uitgevonden en tot in Groot-Brittannië handel hebben gedreven, waren zeemeesters van de Middellandse Zee en lieten sporen na van de Egyptische kunst in Sicilië.

– De Romeinen: Geworteld in de Etruskische en Latijnse oorsprong, paste de Romeinse cultuur net zo gemakkelijk toe als  die van de Grieken. Sicilië heeft een aantal “puur Romeinse” monumenten, zoals die in centraal Catania, en een aantal archeologische vindplaatsen op de grond, zoals die van Palermo.  De Romeinse villa van Piazza Armerina, met zijn prachtige mozaïeken, is de grootste, best bewaarde residentie in zijn soort in de Romeinse wereld.

– De Grieken: Hun cultuur verving grotendeels die van de Puniërs in het oostelijke Middellandse Zeegebied en vervolgens Sicilië. Segesta was een Elymische stad die de Griekse cultuur gemakkelijk toepaste. In Syracuse, een van de belangrijkste Griekse Siciliaanse steden, werd de kathedraal gebouwd rond een grote Griekse tempel waarvan de zuilen nog steeds duidelijk zichtbaar zijn. Sicilië werd uiteindelijk de eerste buitenlandse provincie van Rome.

– De Byzantijnen: Hoe interessant de Goten en Vandalen ook mogen zijn geweest, ze hebben weinig tastbare sporen achtergelaten in Sicilië gedurende enkele tientallen jaren van de heerschappij. Na de val van Rome bloeide de Griekse cultuur, met Byzantium (nu Istanbul) als referentiepunt, hier op. De invloeden zijn het duidelijkst zichtbaar in de iconen die in mozaïek zijn gemaakt (“geschreven”). In Taormina. De Byzantijnse cultuur was nauw verbonden met de Griekse (orthodoxe) kerk. De kathedraal van Syracuse is het klassieke voorbeeld van een Griekse tempel die is omgebouwd tot een vroege (Paleochristelijke) kerk, en het mikwe (Joods ritueel bad) van die stad werd in de Byzantijnse periode in kalksteen gesneden. Een must-see is Palermo’s Martorana, gebouwd als een Grieks-orthodoxe kerk.

– De Normandiërs: Toen de Normandiërs in 1061, enkele jaren voor hun verovering van Engeland, in Sicilië aankwamen, vonden zij twee bevolkingsgroepen die naast elkaar leken te leven, namelijk de Arabieren en Grieken.

– De Spanjaarden: Misschien wel de grootste erfenis van de Spaanse periode, van 1500 tot 1700, is uiteraard de bekende barok die in vrijwel elke Siciliaanse plaats aanwezig is. Terwijl een Siciliaanse barok zich na 1700 ontwikkelde, te zien in Catanië, Noto en Ragusa, werden de meeste kerken en paleizen op Sicilië gebouwd in een sierlijke Spaanse stijl die vaag werd beïnvloed door Italiaanse invloeden. Liefhebbers van de echte gotiek (een laatmiddeleeuwse stijl die zeer zeldzaam is in Sicilië) vinden de barok en de rococo vaak nogal lelijk, maar barokke fanatiekelingen zijn er in overvloed.

– De Albanezen: Rond de 15e eeuw vestigden of herbevolkten de Albanezen zich als vluchtelingen op verschillende gemeenschappen zoals Piana degli Albanesi, Contessa Entellina, Mezzojuso en andere – waar ze het Oost-orthodoxe geloof opnieuw introduceerden. Deze steden, en de Martoranakerk van Palermo (gebouwd voor de Griekse gemeenschap in de twaalfde eeuw), zijn bekend om hun religieuze feesten, vooral rond Pasen.

– De Joden van Sicilië: De inquisitie (rechtbank van de katholieke kerk) heeft in 1493 de Joodse gemeenschappen van Sicilië ontbonden, het eiland werd toen geregeerd door Spanje en veel Joden zijn vertrokken, terwijl sommigen zich bekeerden tot het Christendom. Hun zichtbare sporen zijn vrij beperkt, maar het mikwe die gevestigd in de Joodse wijk van de stad Siracusa is het oudste bouwwerk van deze origine dat in Europa bekend staat.

– Italiaans Sicilië: Er bestaat een Siciliaanse taal met voetsporen vanuit de twaalfde eeuw, maar wat je het meest zult horen is Italiaans. Sicilië maakt sinds 1861 deel uit van Italië. Zeven eeuwen daarvoor was het een soeverein koninkrijk, maar een paar honderd jaar lang werd het van veraf geregeerd door verre vorsten vanuit Madrid en Napels. Als je de oppervlakte van Italië bekijkt, zou je kunnen zeggen dat het zelf een gevarieerde mix van culturen is. Vrijwel alles wat sinds 1861 in Sicilië is ontstaan is “Italiaans”.

Plaats een reactie