Agrigento

Agrigento is een moderne, maar ook historische stad met ongeveer 60.000 inwoners. De stad ligt in het zuidwesten van Sicilië. In de volksmond wordt Agrigento ook wel Girgenti genoemd. Het is een veelzijdige stad, zo kan je er genieten van watersport, shoppen, restaurantjes maar ook historische bezienswaardigheden. Een citytrip naar Agrigento is door al het schoon zeker de moeite waard. Tijd voor een bezoekje dus.

Vallei van tempels

De vallei van tempels, in het Italiaans Valle dei Templi, in het Grieks Akragas, is een streek voor liefhebbers van archeologie en historie. Het gebied staat vol met Groot-Griekse architectuur, tempels en kunst. Naast dat het gebied een nationaal monument van Italië is, staat de Valle dei Templi op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Agrigento heeft een rijke geschiedenis die ver terug gaat, eigenlijk zoals de meeste steden op Sicilië. Normaal gesproken vind je deze prachtige Griekse gebouwen alleen in Griekenland. Het eiland Sicilië wordt gekenmerkt door vele culturen. De tempels en gebouwen lichten het tipje van de sluier op als het aankomt op de Griekse cultuur op het Italiaanse eiland.

Door ondermeer uitbarstingen van de Etna vulkaan is een groot deel van de prachtige tempels op Sicilië verwoest. Toch is er gelukkig een historisch stuk geschiedenis bewaard gebleven waardoor je de tempels kunt bekijken. Tempel De Concordia nog het meest in haar originele staat en daarom uniek om te bewoneren. Bij een vakantie op Sicilië mag een bezoekje aan deze indrukwekkende vallei van tempels niet ontbreken.

Stranden en natuur in Agrigento

Agrigento heeft prachtige stranden en rijke gebieden aan weelderige natuur.  In de zee worden veel watersporten beoefend, van surfen en kitesurfen tot het huren van een bootje om op zee te varen. Ook lenen de standen zich er perfect voor om een lange strandwandeling te maken. Als je van wandelen houdt dan zijn de twee natuurparken van de stad ook erg mooi om een wandeling te maken. De stranden van Riserva Naturale di Punta Bianca en de tuinen van Il Giardino della Kolymbetra zijn de twee prachtige natuurparken die in de buurt van Agrigento liggen.

Scala dei Turchi

Het bekendste en meest bijzondere strand van Agrigento is Scala dei Turchi. Deze rotswand aan het strand is een waar natuurwonder te noemen. Door een aantal eeuwen aan wind en erosie zijn de rotsen bij het strand wit uitgeslagen. De rotsen zijn gevormd tot prachtige sculpturen. Deze witte klaksteenklif is uitgesleten in een soort van trappen. De rots is in de tijd van zeerovers veelal gebruikt als trap om naar boven te klimmen met de buit van hun roven.

Als je op zoek bent om de perfecte vakantiefoto te schieten dan ben je hier aan het juiste adres. Hoe verleidelijk het ook is om er een stukje op te lopen: de rotsen zijn spekglad en aangezien het sinds 2017 verboden is deze te betreden kun je dit misschien beter niet doen. Desalniettemin zul je een hoop toeristen op de rotsen zien lopen én uitglijden. Geniet van het uitzicht en een verkoelende duik in de prachtige blauwe zee die aan de Scala die Turchi ligt. Het strand is een populaire plaats om te zonnebaden en te ontspannen. Je vindt hier naast fijne zandstranden ook uitmuntende restaurantjes aan zee waar je als liefhebber van verse vis je geluk niet op kunt. Deze locatie leent zich perfect om te snorkelen en er is in het warme blauwe water veel moois te zien. Boek jij je vakantie naar Sicilië dan moét je een bezoekje brengen aan deze bijzondere plek!

Giro D’Italia

Je kunt jezelf in het voorjaar van 2020 verzekeren van een unieke ervaring. De wielrenners van de Giro D’Italia mogen van 9 tot en met 31 mei 2020 namelijk via Sicilië weer een poging wagen voor de winst. De Giro D’Italia is sinds 2017 bij veel van de Nederlanders bekend. De Nederlander Tom Dumoulin won tijdens de 100ste editie van de Giro D’Italia de roze trui.

De 103e editie van de Giro D’Italia begint in Boedapest en zal na 3 dagen, vanaf de 4e etappe in Sicilië te zien zijn. Mocht je je vakantie in 2020 naar Sicilië in deze periode plannen dan kun je getuigen zijn van een bijzondere strijd. De afstand tussen het Siciliaanse startpunt in Monreale en het eindpunt in Agrigento bedraagt 136 km. Deze race zal plaatsvinden op 12 mei 2020 en is tevens het eerste punt op Sicilië waar gereden zal worden. Het Italiaanse eiland is enkele keren eerder opgenomen in de race. Na 42 jaar wachten is het eindelijk zover: het eiland is in 2019, 2020 én 2021 meegenomen in de wielrenwedstrijd dankzij een drie jarig contract met RCS sport . De stijle heuvels en het prachtige landschap verzekeren zowel de wielrenners als de kijkers een bijzondere tocht. De finish is in Milaan, waar de winnaar wordt gehuldigd en in de beroemde roze trui gehezen wordt.

Giro di Sicilia

De uitgestippelde tocht van de Giro di Sicilia is in de drie jaar dat het evenement georganiseerd wordt verschillend. In 2020 zal de tocht zoals hierboven genoemd beginnen op dinsdag 12 mei in het plaatsje Monreale en eindigen in Agrirento. Dit is een flink eind fietsen maar het aantal hellingen en heuvels is te overzien. Dit relatief rustige begin is maar goed ook want er zit geen rustdag tussen de overgang van Hongarije naar Sicilië. De enorme groep wielrenners en de Etna vulkaan die op de achtergrond te zien is maken de tocht een onmisbare ervaring.

Op 13 mei vervolgt de tocht zich van Etna naar Enna/Piano Provenzana. De 150 km lange tocht begint in Linguaglossa en eindigt met een fenomenaal uitzicht op de Etna, op 18 km hoogte.
De laatste zesde en laatste etappe die op Sicilië gereden wordt bevindt zich tussen Catania en Villafranca Tirrena. De afstand van deze tocht is 138 km, genoeg kans om een mooi plekje langs de kant te vinden dus.

Winkels, restaurantjes en terrasjes

Naast de natuur en cultuur kunnen shopliefhebbers zich ook prima vermaken met de vele winkelcentra. Het meest bekende en tevens grootste winkelcentrum in Agrigento is Centro Commerciale Citta’ dei Templi. Ook leuk zijn de lokale winkeltjes die je dan weer juist in kleine straatjes in de stad vindt. Reken op een hoop trappetjes in en rondom de stad. Omdat de stad in de Middeleeuwen is opgebouwd, is het vrijwel onmogelijk om het stadscentrum met de auto te bereiken. De sfeervolle smalle straatjes herinneren aan een tijd dat de Romeinen Agrigento overnamen van de Grieken. Als je stilstaat bij alle plunderingen en machtsovernames is de huidige staat van Agrigento op z’n minst wonderbaarlijk te noemen. Ervaar de typisch Italiaanse gastvrijheid gecombineerd met de mediterrane zon terwijl je geniet van alles wat Agrigento te bieden heeft.

Om aan het einde van de dag bij te komen van al dat moois kun je tot rust komen in een van de typisch Italiaanse koffiebarretjes. Na het shoppen, wandelen of cultuur snuiven zijn er ook genoeg terrasjes te vinden waar je heerlijk kunt zitten. Geniet van de authentiek Siciliaanse gerechten terwijl je vanaf het balkon van het restaurant uitkijkt over de prachtige vallei.