Marsala


Op het meest westelijke puntje van Sicilië ligt de middelgrote stad Marsala. Deze plaats staat bekend om de prachtige witte zandstranden aan de heldere Middellandse zee. Het stadje Marsala ligt in de provincie Trapani waardoor de ligging erg centraal is. Marsala is dan ook een goed startpunt voor excursies en dagjes uit. De 30 km lange kustlijn tussen Marsala en Trapani is bedekt in hun zogehete witte goud. Bij de saline kun je alles zien van de gewoonten en gebruiken van de Siciliaanse arbeiders. Ben jij een liefhebber van zon, strand en Marsala wijn? Dan is Marsala dé ideale vakantiebestemming voor jou. Marsala is door de rijke geschiedenis een sfeervolle stad vol cultuur waar altijd iets te bewonderen en te leren is.

Wat is er te doen in Marsala?

Marsala is de plaats waar de bekende, zoete Marsala wijn vandaan komt. De wijn is versterkt, net als soortgelijke dranken als sherry. Het Siciliaanse stadje is rijk aan brouwerijen waar je een kijkje kunt nemen en dit typische streekproduct kunt proeven. Naast wijn heeft Marsala een bruisende handel als het aankomt op zout. Huur een dagje een fiets bij de plaatselijke vvv en bewonder de bijzondere zoutwinning en opslag hiervan. 40 dagen voor Pasen viert Marsala carnaval en behalve op zondag kun je iedere dag verse spulletjes kopen op de typisch Italiaanse mercato. Naast al deze activiteiten zijn er nog veel meer leuke dingen om te zien en te doen in Marsala . Door de rijke cultuur van Marsala zijn er een hoop bezienswaardigheden en hangt er een bijzonder aangename sfeer.

Kunst en cultuur

Naast zon zee en strand biedt Marsala zoveel meer. Danzij de rijke geschiedenis is de havenstad karateristiek en een goede vakantiebestemming voor een vakantie naar Sicilië. Er is hier altijd wel wat te doen en te zien. Marsala was de belangrijkste havenstad in 1800 en er werd vanuit deze plek veel handel gedreven. In de tijd dat de Arabieren bezit namen van dit stukje Sicilië noemden zij het plaatsje ”Marsal allah‘ wat betekent: haven van God. Marsala is een verbastering van deze eerder gegeven naam. Het karakteristieke plaatsje wat veel heeft doorstaan is mede hierdoor ontzettend rijk aan cultuur. Tijdens het hoogseizoen worden er verschillende culturele activiteiten in de stad georganiseerd. Denk hierbij aan film, concerten en theater.

De culturele agenda van Marsala

Op 24 juni vindt het “Festa di San Giovanni” plaats in Marsala, met traditionele muziek en spelen.
Voor wijnliefhebbers is het evenement “Calci di Stelle” op 10 augustus een aanrader. Geniet tijdens dit siciliaanse evenement van wijnproeverijen en voorstellingen.
Siciliamo (ik hou van Sicilië), is een feest gehouden in april en staat in het teken van de Siciliaanse keuken. Met veel proeverijen van typische gerechten en streekproducten is dit een leuke activiteit om eens een kijkje bij te nemen.
In het najaar, op 1 oktober is er een wijnfeest in Marsala. Hierbij wordt een proeverij gehouden bij Fontana del Vino.

Chiesa del Purgatorio

De Chiesa del Purgatorio is een sierlijke kerk in barokke stijl. De kerk met imposante voorkant geeft het plein van Marsala een statige uitstraling. Het plafond van de Chiesa del Purgatorio is versierd met kunstzinnig schilderwerk en zeker de moeite waard om te bekijken. Een van de vele sagre’s die je tegen zult komen op Sicilië vindt plaats op goede vrijdag. Marsala viert het feest met prachtige beelden, deze beelden je de rest van het jaar bewonderen in de Chiesa del Purgatorio, waar zij staan. De kerk is gebouwd in 1600 en dit is te zien aan zijn Siciliaanse barokke stijl.

Archeologisch museum

Het archeologisch museum Baglio Anselmi van Marsala is rijk aan eeuwen oude schatten. De archeologische vondsten worden tentoon gesteld voor het publiek om te bewonderen. Het museum heeft meerdere expositieruimtes waar historische schepen waaronder een Romeins schip tentoon worden gesteld. Ook vind je hier een gereconstrueerd Fenicisch oorlogsschip en oude Italiaanse potten. Alles wat je tegenkomt in het archeologisch museum hoort bij de geschiedenis van Sicilië en Marsala in het bijzonder. Buiten loop je tussen de oude ruïnes, heel veel dichterbij de geschiedenis van dit plaatsje kun je niet komen.Zoutpannen

De zoutpannen van Marsala zijn erg bijzonder en dus ook zeker een bezoekje waard tijdens je vakantie op Sicilië. In vergelijking met de rest van het eiland is dit gebied erg plat. De zoutpannen aan de rand van de stad wordt op traditionele wijze zout uit de zee gewonnen. Doordat het water opdroogt in de bassins blijft alleen het zout nog over. De zoutwinners maken vervolgens kleine hoopjes die door de zon gedroogd worden. De traditionele windmolens zorgen ervoor dat het water op peil gehouden wordt. Ook vind je tussen de zoutpannen het zoutmuseum.

Het witte goud

Als je de bordjes met saline volgt, bevind je je in mum van tijd tussen een bijzonder wit landschap. Riserva de Stagnone heeft met het diep blauwe zeewater een bijzonder contrast wat niet te missen valt. Dit natuurpark is om de hoek bij de zoutpannen en zeker een bezoekje waard. Hier en daar zie je nog een antieke windmolen aan de horizon waarvan een enkele nog werkt. Het witte goud van de provincie Trapani ligt 30 km langs de kustlijn van onder andere de plaats Marsala. Dit stuk natuurgebied doet sprookjesachtig aan want de flora en fauna is hier rijk en divers. Naast flamingo’s leven hier nog 170 soorten vogels die je kunt spotten. Op warme dagen is een bezoekje aan de zoutpannen een goed alternatief op activiteiten landinwaarts, er staat altijd een lekker verfrissend windje.

Mamma Caura

Het einde van de winter is het nieuwe begin voor de zoutpannen. De meeste reuring vind je in de maanden maart en april wanneer de zoutpannen worden schoongemaakt. Bij het schoonmaken van de zoutpannen komt er een hoop zout en modder uit de bassins. De zoutbassins worden individueel gecontroleerd en potdicht dichtgesmeerd met het mengsel wat eerder loskwam tijdens het schoonmaken. Dit mengsel heet Mamma Caura en wordt in de zoutpannen gebruikt als alternatief op cement. Je kunt na het rondstruinen rustig bijkomen met een verfrissend drankje bij het gelijknamige restaurantje dat hier te vinden is. Hier kun je verder genieten van alle pracht die Marsala de bieden heeft. Bijzonder is het uitzicht met de authentieke windmolens aan de Siciliaanse horizon. Dit aanzicht wordt alleen maar betoverender wanneer de zon langzaam onder gaat.

 

Bezoek de Egadische eilanden

Tijdens je vakantie in de stad Marsala mag een uitstapje naar de Egadische eilanden niet ontbreken. Je kan met de boot naar de eilanden Levanzo, Marettimo en Favignana. Dagelijks vertrekken er vanuit de haven van Marsala verschillende veerboten naar deze Egadische eilanden. De eilanden zijn alle drie prachtig en de moeite waard om te bezoeken. Je kan er wandelen, zonnebaden op het strand of zoeken naar mooie afgelegen baaitjes. Ook zijn deze eilanden erg populair onder snorkelaars. Danzij het kraakheldere water van de Middellandse zee kun je alle visjes en planten goed zien. 

Favignana

Dit eiland is geliefd door haar witte stranden en de mogelijkheid vanaf elk punt het water in te kunnen springen. Het bekendste strand van Favignana, Cala Rossa, staat op menig lijstje van mooiste stranden. Het water is rustig en hierdoor is Cala Rossa een populaire locatie om te snorkelen. Het eiland is met 19 vierkante km oppervlakte de grootste van de Egadische eilanden. In een uurtje heb je met de auto het hele eiland gezien en dat is eigenlijk zonde, je ziet meer als je langzamer beweegt. Daarbij komt dat Favignana nog écht Italiaans is, neem rustig je tijd om deze authentieke sfeer te voelen. Het eiland verkennen is het fijnste met de fiets, zo doen de Italianen dat ook het liefst. De paar locals die hier wonen zijn erg hartelijk. Iedere ochtend rond 7 uur komt de verse vis binnen op de sfeervolle markt die je vindt bij het plan voor het stadhuis. Je bent per veerboot vanaf Trapani een klein uurtje onderweg naar dit idyllische eilandje.

Levanzo

Een piepklein Italiaans eilandje zonder verharde wegen. Met maar 6 vierkante km oppervlakte is er weinig ruimte voor moderne architectuur. De ferry kiest het karakterieke Levanzo alleen als tussenstop. De amper 500 bewoners van Levanzo wonen in karakteristieke huisjes rondom de kleine haven. Het stille eilandje biedt mogelijkheden tot logeren mits je je eigen tent meeneemt. Doordat er geen verharde wegen zijn wordt alles hier nog gedaan per ezel of fiets. Telefonisch bereikbaar zijn is hier onmogelijk, wat ook wel weer zijn charme heeft. Het liefelijke eilandje borgt een prachtig juweeltje genaamd Grotta del Genovese. In deze eeuwen oude grot kun je tekeningen uit de prehistorie bewonderen. Door het heuvelachtige landschap is Levanzo erg populair onder de wandelaars en door de prachtige zee kunnen ook snorkelaars en duikers hier goed vertoeven.

Marettimo

Het eiland Marettimo is een heuvel en is een soort combi van de buureilanden eilanden Levanzo en Favignana. Als je het fijn vindt je even helemaal terug te trekken van de bewoonde wereld dan is dit eilandje een schot in de roos. Toch kun je hier ook goed terecht als je houdt van wandelen, fietsen, snorkelen en andere vormen van watersport. Ondanks dat dit eiland net als Levanzo ook geen verharde wegen heeft is het hier wel mogelijk te overnachten. Er zijn op het eiland een aantal hotels en appartementen waar je kunt verblijven. Marettimo heeft maar één dorpje en ongeveer 600 inwoners. Het is hier overal rustig, er varen wat bootjes in uit en de zee is prachtig uitgestrekt.

 

Marsala wijn

Als wijnliefhebber kan een Marsala wijntje niet ontbreken aan je vakantie in deze wijnstad. Deze heerlijke lokale wijn is te bestellen bij diverse bars en restaurants. Hier kwam ook John Woodhouse achter toen hij in 1773 schuilde voor het slechte weer op zee. Toen John een Marsala-wijntje dronk, wist hij dat hij hier goud geld mee kon verdienen. Hij nam de wijn mee op zijn schip naar Engeland en voegde alcohol toe zodat de wijn goed bewaard zou blijven. De Siciliaanse boeren waren blij met het bezoek van John Woodhouse. De deal was snel gesloten, John financierde de aanleg van wijngaarden zodat de druiven voor de Marsala-wijn goed konden groeien.

Tegenwoordig vinden er regelmatig wijnproeverijen plaats bij lokale wijnboeren in de omgeving van de stad. De Sicilianen zijn met recht trots op hun product en je zalt de wijn overal terugvinden. Ook wordt deze wijn veelal gebruikt bij lokale gerechten als Tiramisu en Pollo al Marsala. Beide aanraders om eens te proeven tijdens je verblijf op Marsala.

Cantine Pellegrino

Voor toeristen die niet getrokken worden door de wijn maar wel door de Siciliaanse geschiedenis is het bezoeken van een brouwerij een aanrader. Het proces van het ontstaan en maken van de Marsala wijn is leerzaam en bovendien geeft het een inkijkje in de Siciliaanse cultuur. Tijdens een rondleiding bij Cantine Pellegrino leer je niet alleen alles over Marsala wijn maar ook over andere wijnen uit de streek. De rondleiding bestaat uit een warm onthaal, heldere uitleg én niet geheel onbelangrijk: een proeverij. Wat de proeverij extra leuk maakt is dat je de wijn rechtstreeks uit het vat mag proeven, heel bijzonder! Cantine Pellegrino is ontzettend populair onder toeristen en staat zelfs op nummer 6 van ”dingen om te doen in Marsala” bij Tripadvisor.