Modica

Modica ligt in de provincie Ragusa, in het zuiden van Sicilië. Het plaatsje is eeuwenoud en al sinds de prehistorie bewoond. De authentieke stad zit vol met Italiaans karakter en pittoreske doorkijkjes. Je geniet hier van wapperende witte was, de bijzondere chocolade en de Siciliaanse zon. Aan zandstranden niets tekort en ook vind je hier stranden met mooie rotsen die een prachtig landschap tekenen. In deze bijzondere culturele stad hebben door de jaren heen al vele volkeren de macht gehad. Zo hebben hier de Arabieren, Romeinen en Grieken gewoond. Al deze culturen zie je nog steeds wanneer je loopt door de straatjes van de stad.

Geschiedenis Modica

Een van de vroegere heersers, de Arabieren, noemden het plaatsje Mohac. Naast deze naam heeft de stad ook de naam Motyca gedragen. De stad werd honderden jaren geleden geregeerd door meerdere volkeren en daarom is de stad in twee stukken opgedeeld. Modica Bassa is het beneden gedeelte en Modica Alta is de bovenstad. De opgesplitste delen zijn te bereiken met de grote oude trappen die nog steeds voor verbinding zorgen. De bovenstad is het oudste gedeelte en werd met de twee lager stromende rivieren ook wel omschreven als ”het Venetie van het Zuiden”. 

Door de aardbeving in 1693 werd veel van de oude stad verwoest. De prachtige gebouwen gingen stuk en het heeft veel tijd en liefde gekost de stad weer helemaal op te bouwen. Veel Sicilianen schoten het plaatsje te hulp en het plaatsje werd opnieuw opgebouwd. De barokke stijl herinnert aan de rijke geschiedenis die Modica kent. Sindsdien staat de Siciliaanse stad op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Bezienswaardigheden

Het zuidelijk gelegen dorpje heeft doordat het al zo oud is veel geschiedenis. De culturele bezienswaardigheden zijn divers en de locale lekkernijen een traktatie. Modica is de stad waar de echte Siciliaanse chocolade vandaan komt en hierdoor kun je niet anders dan een bezoekje brengen aan een lokale chocoatier. Als je op zoek bent naar een stad vol karakter en je bent ook maar een beetje geinteresseerd in geschiedenis, dan zul je het hier naar je zin hebben.

Handig om te weten: Modica heeft een bezoekerscentrum, deze zit in de hoofdstraat. De medewerkers spreken meerdere talen en zijn daarnaast uitstekend op de hoogte van de bezienswaardigheden die je niet wilt missen. Ze verzorgen rondleidingen waardoor je verzekerd bent van een betrouwbare gids. Ook kun je hier een stadskaart krijgen zodat je niet verdwaalt in de knusse kronkelstraatjes.

Wanneer je het karakteristieke plaatsje binnenkomt rijden is het erg leuk om de stedentrip te beginnen op de Ponte Guerrieri brug. Deze brug is met zijn 150 meter de hoogste brug van Sicilië. Het uitzicht is fenomenaal en je kunt meteen pin-pointen waar je hierna naartoe gaat. Je geniet van een prachtig wijd uitzicht en ook zie je de markt van Modica en de vallei. De hoge brug is gebouwd over de Irmino rivier en zorgt er naast het mooie uitzicht voor dat je aan de overkant komt.

San Giorgio

Zoals iedere stad op Sicilië heeft ook Modica een aantal bezienswaardigheden die je echt bezocht moet hebben. In het centrum vind je de grote, oude domkerk San Giorgio dit is een van de meest bekende trekpleisters van Modica. Wanneer je de stad bezoekt mag deze je dus niet ontgaan. Toen de stad een groot deel van haar gebouwen verloor, hield San Giorgio zich grootendeels staande. Tijdens je bezoekje zie je dan ook de sporen van de aardbeving.

Op 23 april 2020 viert Modica wederom Festa di San Giorgio. Dit is een festival dat de hele dag duurt en iets is wat je echt niet wilt missen. Nadat het indrukwekkende beeld uit de kerk is gehaald start de feestelijke processie en deze gaat gepaard met een hoop confetti en vuurwerk.

San Giorgio is een indrukwekkend bouwwerk, maar naast deze kerk vind je hier nog veel meer adembenemende kerken zoals de kerken Santa Maria di Betlemme en San Pietro. Ook het kasteel van de Graaf van Modica bezoeken is een absolute aanrader.

Culinair genieten

Genieten van een lekkere pasta? Of een perfect Italiaanse cappuccino? In Modica vind je genoeg gelegenheden waar je heerlijk kan genieten van eten en drinken. Proef de pure smaak van italië. Als je Modica bezoekt is het een echte aanrader om “scacce” te proeven, dit is een soort focaccia brood dat gevuld kan worden met tomaat, aubergine en broccoli. Dit is een lokale specialiteit die je naast een hoop andere lekkernijen terugvindt in alle locale restaurantjes. De pleinen worden gekenmerkt met mooie palmbomen en omgeven door barokke gebouwen. Strijk neer op een terrassje en geniet van het zonnetje en alles wat je voorbij ziet komen.

Chocolade

Waar Modica bij velen voornamelijk bekend om staat is de authentieke wijze waarop chocolade nog bereid wordt. Waar moderne fabrieken het proces versneld hebben, houdt Modica zich vast aan een insteek die in Italië veelal gehanteerd wordt. Een recept wat goed is moet je niet verderen. Dit maakt de chocolade erg bijzonder en de moeite waard om op locatie te proeven! Je proeft hier de lekkerste en meest bijzondere smaken waaronder chocolade met chili of kaneel.

Er worden tours aangeboden waarbij je een rondleiding krijgt door de familiebedrijven. Hier hoor je bijna alles over het proces en de producten. Toch houden de Sicilianen een deel van de ingredienten en het proces geheim. Wij kunnen je verzekeren dat je geen spijt zult krijgen van het proeven van deze chocolade. Van de structuur tot de smaak en de kleur, alles is net even beter dan wat je gewend bent. En krijg je echt geen genoeg van de chocolade van Modica? De gidsen geven je graag een rondleiding door het chocolade museum Museo del Cioccolato waar je extra diepgang vindt in de cultuur van Sicilië.

Winkelen in Modica

Tijdens je bezoek aan Modica kom je naast vele gezellige en lekkere restaurantjes ook veel leuke winkels tegen. In het oudste gedeelte van de stad zijn er talloze authentieke winkeltjes die erg leuk zijn om te bezoeken. Naast de Siciliaanse winkeltjes vind je ook een winkelcentrum waar je vrijwel alles kunt kopen.

In de Corso Umberto, de grote straat in Modica, zijn meerdere winkeltjes gevestigd. Hier vind je de chocoladefabriekjes en knussestraatjes met souvenierwinkeltjes. Wil je het wat groter aanpakken en een dagje winkelen? In het bruisende centrum van Ragusa, nog geen half uur verder op met de auto, is er nog meer mogelijkheid tot winkelen. Via Roma, de winkelstraat waar je de meeste winkels vindt, is een wat hoger gelegen gedeelte van Ragusa. Ragusa heeft in het hoger gelegen deel van de stad 5 monumenten die beschermd worden door UNESCO. In het lager gelegen gedeelte zijn dit er zelfs 13! Ook is het strand hier populair en er zijn veel activiteiten. Wij raden je dan ook aan een bezoekje aan deze dorpen te combineren. Als je begint in Modica en je eindigt je dagje in Ragusa dan kun je meteen lekker afkoelen in de prachtig blauwe Middellandse zee.